Угода зі слідством у кримінальному провадженні

images

Індивідуальну платну юридичну консультацію Ви можете отримати, записавшись по тел.096-203-18-51. Графік роботи: пн.-пт. 9.00-18.00. ДЕТАЛІ

 

 

 

Читайте також: право зберігати мовчання під час допиту

 У кримінальному провадженні можуть бути укладені такі види угод:

  1. угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим;
  2. угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Метою угоди зі слідством є прискорення та спрощення кримінального провадження.

Така угода не може укладатись з невинуватою особою. Так само не потрібна угода за наявності підстав для звільнення від кримінальної відповідальності або якщо є підстави для відмови від обвинувачення.

Основною вимогою укладення угоди є добровільна згода сторін.

Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості

Угода про визнання винуватості — це домовленість між обвинуваченням та захистом, за якою досягається згода щодо умов відповідальності підозрюваного/обвинуваченого.

Основний критерій її укладення — беззаперечне визнання вини підозрюваним/обвинуваченим.

Визнаючи провину в угоді, обвинувачений позбавляється можливості відстояти свою невинуватість у суді. 

Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо:

1) кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів;

 2) особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, якщо інформація щодо вчинення такою особою злочину буде підтверджена доказами;

3) особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого.

 

Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим

Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Домовленості стосовно угоди про примирення можуть проводитися самостійно потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим, захисником і представником або за допомогою іншої особи, погодженої сторонами кримінального провадження (крім слідчого, прокурора або судді).

Слідчий, прокурор зобов’язані проінформувати підозрюваного та потерпілого про їхнє право на примирення, роз’яснити механізм його реалізації та не чинити перешкод в укладенні угоди про примирення.

Наслідки укладення угоди зі слідством

Наслідками укладення угод для всіх сторін є обмеження права на оскарження вироку, а саме можливість оскарження виключно в частині невідповідності покарання умовам угоди, відсутність згоди на покарання, а для прокурора – укладення угоди про примирення у справі, де це неможливо.

Крім того, для підозрюваного, обвинуваченого наслідком укладення угоди про винність є визнання ними своєї вини шляхом відмови від права на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов’язаний довести кожну обставину кримінального правопорушення, та від права допитувати свідків обвинувачення, заявляти клопотання про виклик свідків та докази, що свідчать на його користь.

Для потерпілого укладення угоди про примирення означає неможливість у майбутньому змінити розмір вимог про відшкодування шкоди. Таке обмеження є своєрідним запобіжником від шантажу обвинуваченого, підозрюваного в подальшому, після укладення та затвердження угоди.

 

По темі:

 

Потрібна консультація адвоката? Не затягуйте з вирішенням проблем – не затягуйте з вирішенням проблем – записуйтесь на консультацію за тел. 096-203-18-51. Інформація про вартість консультації та інших послуг 

 

Переглядів: 10888

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>