Оскарження виконавчого напису нотаріуса

відзив на позовну заяву

 

Вам прийшов “лист щастя” з виконавчої служби про стягнення коштів за виконавчим написом нотаріуса. Що робити?

Для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Дана процедура дозволяє кредиторам оминути процедуру судового провадження.

Основною умовою для вчинення виконавчого напису є те, що подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями – не більше одного року.

Право вимоги виникає з дня, наступного після того, коли було прострочено платіж за договором.

Документи, що підтверджують заборгованість, повинні бути оформлені у відповідності до вимог ЗУ “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність”.  

Виконавчий напис нотаріуса формується виключно на поданих стягувачем документах, перелік яких вказаний в Постанові КМУ №1172 від 29.07.1999 року (в новій редакції від 22.02.2017 року), яка затверджує перелік документів, за якими заборгованість можна стягнути шляхом виконавчого напису нотаріуса та підтверджують безспірність заборгованості.

Кредитор має проінформувати боржника про розмір заборгованості до моменту вчинення напису, що повинно підтверджуватися відповідними письмовими доказами.  Тільки після закінчення 30-денного строку з моменту направлення письмової вимоги напис може бути здійснено.

Нотаріус обов’язково перевіряє наявність або відсутність спору між сторонами щодо заборгованості, при цьому, не вникає в суть, не перевіряє розрахунки.

Для звернення стягнення на предмет застави необхідно письмово повідомити боржника про порушення  забезпеченого обтяженням зобов’язання та зареєструвати в Реєстрі відомості про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження.

Якщо нотаріусом було порушено процедуру вчинення виконавчого напису або вимоги кредитора є неправомірними варто такий напис оскаржити до суду.

Також перед судом необхідно поставити питання про забезпечення позову шляхом зупинення вчинення виконавчих дій до закінчення розгляду справи.

Такі позови подаються в порядку цивільного та господарського судочинства. Нотаріуси у таких справах залучаються як треті особи.

 

Потрібна допомога адвоката? Не зволікайте з вирішенням проблеми –  записуйтесь на консультацію за тел. 096-203-18-51. Інформація про вартість консультації та інших послуг

Читайте більше про виконавче провадження тут

Переглядів: 5889

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>