Кримінальна відповідальність за крадіжку (ст.185 КК України)

відзив на позовну заяву

 

У даній статті мова піде про найпоширеніший злочин – крадіжку, що за це буває, і чи потрібна допомога адвоката у таких справах.

Необхідно знати відмінності між дрібною крадіжкою, яка вважається адміністративним правопорушенням і крадіжкою, яка тягне Ф за собою кримінальне покарання.

9 серпня 2024 року набув чинності Закон України №3886-IX, яким  підвищено вартість викраденого майна, та який впливає на розмежування адміністративної та кримінальної відповідальності. Відтак, крадіжка на суму до 3028 гривень – дрібна та тягне за собою адміністративну відповідальність, а якщо сума викраденого майна перевищить 3028 гривень – настає кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність передбачає штраф, який становить від 850 до 5100 гривень, за повторну крадіжку – від 8500 до 17000 гривень.

Кримінальна відповідальність за крадіжку визначається залежно від особливостей справи.

Що слід розуміти під крадіжкою?

Під крадіжкою слід розуміти – протиправне та таємне викрадення чужого майна, за якого громадянин вважає, що він вчиняє злочинне діяння непомітно для потерпілої сторони та інших осіб, які знаходяться навколо.

Під таємним викраденням майна слід також розуміти і ті ситуації, в яких особи внаслідок свого фізичного та психічного стану не розуміють, що особа здійснює крадіжку їхнього майна.

Основною метою крадіжки є особисте збагачення громадянина за рахунок майна потерпілої сторони. До прикладу, це можуть бути ситуації викрадення майна у громадських місцях, на вулиці, в приміщенні тощо.

Крадіжка характеризується тільки наявністю прямого умислу в громадянина та метою заволодіння чужим майном, тобто обовʼязково має місце корисливий мотив при вчиненні злочину.

До кримінальної відповідальності може бути притягнутий громадянин, який досяг 14 років.

 

Якщо раніше крадіжка за ч.1 ст.185 ККУ вважалася кримінальним проступком, а не злочином, то нині крадіжка підлягає особливій кваліфікації.

Так, якщо громадянин вчинив крадіжку в умовах воєнного стану, то його діяння кваліфікуються одразу за ч. 4 ст. 185 ККУ, покарання за яке не передбачає штрафів та обмеження волі, а тільки позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Звичайно, все сказане в частині призначення покарань варто брати до уваги, якщо суд встановить винність особи. А яку позицію у справі зайняти – визнавати провину чи доводити свою невинуватість, відшкодовувати шкоду чи ні, людина має вирішити самостійно після консультації з адвокатом. При цьому, за наявності підстав, суд може звільнити від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий термін від 1 до 3 років.

Кваліфікуючі ознаки крадіжки – яка: 1) вчинена повторно; 2) вчинена за попередньою змовою групою осіб; 3) поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище; 4)  завдала значної шкоди потерпілому; 5) вчинена у великих розмірах; 6) вчинена в особливо великих розмірах; 7) вчинена організованою групою.

Дані обставини впливають на кваліфікацію злочину та на суворість покарання.

Намагайтеся не давати свідчень, доки не проконсультуєтеся з адвокатом. Суд негативно дивиться на зміну раніше даних показань. Узгоджену із захисником позицію необхідно обирати на ранніх етапах кримінальної справи.

Залежно від обставин справи та обраної позиції адвокат може реалізувати різноманітні методи захисту довірителя.

Довести відсутність події злочину

Якщо адвокату вдається довести, наприклад, що розкрадання майна насправді не було, що шкода не була заподіяна або що довіритель не чинив протиправних діянь, це є підставою для припинення кримінального провадження.

Довести відсутність складу злочину

Підставою для порушення справи є заява потерпілого. Обов’язковими умовами для притягнення до кримінальної відповідальності за будь-який вид розкрадання є: протиправність вилучення майна, наявність шкоди, наявність наміру та інших ознак. Якщо довести відсутність хоча б одного з них, то кримінальна справа підлягає припиненню. 

Перекваліфікація злочину

Найчастіше органи слідства навмисно ставлять у провину більш тяжку кваліфікацію злочину, або примножують кількість скоєних епізодів. У таких випадках адвокат може працювати над зменшенням кількості епізодів або пом’якшення кваліфікації злочину на підставі закону.

Пом’якшення покарання

Залежно від позиції підзахисного, у разі визнання ним провини, адвокат працює над пошуком та поданням суду доказів, що доводять пом’якшуючі провину обставини, такі як: скоєння злочину через збіг важких життєвих обставин; скоєння злочину внаслідок фізичного чи психічного примусу; явка з повинною, щире каяття, активне сприяння розкриттю та розслідуванню злочину;  наявність малолітніх дітей у винного тощо.

По темі:

 

Потрібна допомога адвоката? Не затягуйте з вирішенням проблем – записуйтесь на консультацію за тел. – 096-203-18-51. Інформація про вартість послуг

Переглядів: 404

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>